Wpis

wtorek, 03 kwietnia 2012

Tort Kasetowy

Składniki

Krem :

6  jaj
2 łyżki kakao
1 paczka bakali
1 słoik wiśni bez pestek
1  galaretka - wersja I
olejek migdałowy
1 cukier waniliow
1,5 kostki masła
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
1  gorzka czekolada - wersja II

Biszkopt według swojego przepisu lub gotowy spód biszkoptowy :)





Przygotowanie


wersja I - z galaretką

mleko przegotować następnie ostudzić , jaja ubić z cukrem na puszytą masę i połączyć z mlekiem . Masę podgrzewamy na ogniu ( około 30 minut ), mieszając co jakiś czas ( nie gotować, ja  robię w kąpieli wodnej ) , studzimy . Masło ucieramy i dodajemy ostudzoną masę , teraz wrzucamy bakalie , cukier waniliowy oraz olejek . Gotową masę dzielimy na 2 równe porcje , do jednej dodajemy kakao . Na biszkopt wykładamy najpierw masę kakaową , na nią białą . Na wierzch układamy wiśnie i zalewamy galaretką i do lodówki 


wersja II 

wszystko tak samo jak powyżej z  małą różnicą : do białej części dodajemy wiśnie i wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą nie dając już galaretki . 

Ciasto można również zrobić przekładane tzn. : po wyłożeniu ciemnej masy na biszkopt przykrywamy ją drugim biszkoptem i wykładamy jasną - dalej jak kto woli czyli tarta czekolada lub galaretka . 
Zyczę smacznego !

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
desery
Czas publikacji:
wtorek, 03 kwietnia 2012 01:35